INFORMAȚII UTILE referitoare la Certificatele de Situație de Urgență (CSU)
Actele normative care reglementează / utilizează:
Ordinele MEEMA 791/2020 si 803/2020
OUG nr. 29/20202, OUG nr. 33/2020 si 37/2020.
Ce face Certificatul de Situație de Urgență (CSU):
Prin certificatul pentru situații de urgență se constată diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020 sau întreruperea parțială sau totală a activității ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență decretate (art. 3, OUG nr. 33/2020).
De ce sunt două tipuri de CSU:
Pentru că sunt două situații de fapt care pot afecta operatorii economici - cea în care li se diminuează veniturile sau încasările cu minimum 25% în luna martie 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie și cea în care aceștia sunt obligați de deciziile autorităților să-și întrerupă activitatea parțial sau total. Pe scurt, pentru că unii operatori nu mai pot funcționa deloc sau funcționează parțial, iar alții funcționează normal, dar au venituri sau încasări diminuate.
Cine poate solicita un CSU:
a) orice operator economic care intră sub incidența stării de urgență, conform deciziilor autorităților competente, întrerupându-și total sau parțial activitatea ca urmare a efectelor acestor măsuri, pentru certificatul de tip 1 (albastru)
sau
b) operatorii economici care, în urma instituirii stării de urgență au înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% în raport cu media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020, pentru certificatul de tip 2 (galben).
Ce trebuie să știu despre semnătură în procesul de obținere a CSU:
Declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care solicitantul își asumă că toate informațiile furnizate în vederea obținerii certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare va fi semnată de către reprezentantul legal. Dacă reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, acesta poate sema olograf, urmând ca toate documentele ce urmează a fi încărcate în platforma http://prevenire.gov.ro (inclusiv declarația pe propria răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens. Adică un operator economic care vrea CSU, dar nu are semnătură electronică, îl poate împuternici pe contabilul societății să semneze electronic documentele! (declarația pe propria răspundere are un câmp destinat împuternicirii!).
De unde pot obține CSU:
Certificatele de Situate de Urgență vor fi solicitate și eliberate, exclusiv online, prin aplicația ce va putea fi accesată din platforma http://prevenire.gov.ro.
Trebuie să plătesc ceva pentru eliberarea CSU?
Nu! CSU se eliberează gratuit, exclusiv online, prin platforma http://prevenire.gov.ro. Orice persoană care pretinde bani pentru eliberarea CSU sau care pretinde că poate să elibereze CSU în alt mod decât prin platforma http://prevenire.gov.ro sau care pretinde că poate să “facă rost” de CSU în alb sau care susține că are “relații” care să ducă la obținerea unui CSU trebuie reclamat la Poliție, pentru că săvârșește o escrocherie!
CSU se eliberează gratuit, prin mijloace electronice, are număr unic de înregistrare, nu se poate obține în alb și nu presupune niciun fel de interacțiune umană.
De unde se descarcă declarația pe proprie răspundere necesară pentru obținerea CSU: Declarația pe propria răspundere se va putea descărca din aplicația dedicată, ce va fi accesibilă pe platforma http://prevenire.gov.ro.
Declarația pe proprie răspundere este diferită în funcție de tipul de certificatului de urgență? Nu. În Declarația pe propria răspundere aveți o opțiune, pe care trebuie să o bifați pentru a preciza ce fel de CSU doriți.
Persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale, care nu se încadrează pentru șomaj tehnic, pot beneficia de CSU?
Orice operator economic a cărui activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2, a înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020 sau este închis poate solicita CSU.
Agențiile de turism, cod CAEN 7912, 7911, ce tip de certificat pot solicita?
Dacă le sunt afectate încasările/veniturile – pot solicita CSU tip 2 (galben). Daca sunt afectate ca urmare a efectelor deciziilor autorităților - pot solicita CSU de tip 1(albastru).
Am obținut CSU. Ce pot face cu el?
- amânarea la plată pentru serviciile de utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare, pe durata stării de urgență, de către întreprinderile mici și mijlocii care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente (art. X, alin. 1, OUG nr. 29/2020);
- invocarea clauzelor de forţă majoră în contractele în derulare, altele decât cele prevăzute mai sus, încheiate de întreprinderile mici sau mijlocii, cu precizarea că poate fi invocată forța majoră împotriva acestora numai după încercarea, dovedită cu înscrisuri comunicate între părți prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea în considerare a condițiilor excepționale generate de starea de urgență (art. X, alin. 3, OUG nr. 29/2020) actiune valabila doar pentru IMM-uri;
- suspendarea rambursării ratelor de credit (art. 6, OUG 37/2020).
În contractele mele este o clauză despre forța majoră. Ce este cu acest concept de forță majoră? Art. X din OUG nr.29/2020 prevede la Alineaul (2) că: “Prin derogare de la alte dispoziții legale, în contractele în derulare, altele decât cele prevăzute la alin. (1) - contracte pentru serviciile de utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și contractele de închiriere pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare - încheiate de întreprinderile mici sau mijlocii prevăzute la alin. (1), poate fi invocată forța majoră împotriva acestora numai după încercarea, dovedită cu înscrisuri comunicate între părți prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea în considerare a condițiilor excepționale generate de starea de urgență.
Tot Art. X din OUG nr.29/2020 prevede la Alineaul (3) că: “Se prezumă a constitui caz de forță majoră, în sensul prezentei ordonanțe de urgență, împrejurarea imprevizibilă, absolut invincibilă și inevitabilă la care se referă art. 1.351 alin. (2) din Codul civil, care rezultă dintr-o acțiune a autorităților în aplicarea măsurilor impuse de prevenirea și combaterea pandemiei determinate de infecția cu coronavirusul COVID-19, care a afectat activitatea întreprinderii mici și mijlocii, afectare atestată prin certificatul de situație de urgență. Prezumția poate fi răsturnată de partea interesată prin orice mijloc de probă. Caracterul imprevizibil se raportează la momentul nașterii raportului juridic afectat. Nu vor fi imprevizibile măsurile luate de autorități în conformitate cu actul normativ care a instituit starea de urgență”.
Cum rămâne cu programele derulate de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pe perioada stării de urgență?
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri derulează următoarele Programe:
• Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii “Start-up Nation – România. • Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă.
• Programul naţional multianual de microindustrializare.
În conformitate cu ordinul Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 803, pe toată perioada stării de urgență:
➢ Se suspendă termenele instituite contractual referitoare la obligațiile de păstrare a locurilor de muncă, la cerere;
➢ Administratorul programului nu întreprinde niciun demers pentru recuperarea ajutorului de minimis acordat, pe motivul obligației de a păstra locurile de muncă, sub rezerva de a monitoriza acest indicator după încetarea stării de urgență;
➢ Contractul/acordul de finanțare se poate modifica, în condițiile dispozițiilor cuprinse în acesta și în limitele legii, prin act adițional semnat de ambele părți, cu semnătură electronică;
➢ Aceste dispoziții NU POT conduce la exonerarea de răspundere a beneficiarilor care nu și-au îndeplinit obligațiile până la data decretării stării de urgență.
Ordinul Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 803/26.03.2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 256/27.03.2020 dă posibilitatea beneficiarilor afectați de măsurile instituite de Ordonanțele militare să beneficieze, pe perioada stării de urgență, de prevederile OUG 29/2020 și OUG 30/2020, cu modificările și completările ulterioare, fără a se dispune rezilierea contractului de finanțare și recuperarea ajutorului de minimis acordat, pentru aceste motive.
Pentru a beneficia de aceste măsuri societățile aflate în perioada de implementare/ monitorizare a contractelor de finanțare trebuie să parcurgă următorii pași:
• Să notifice prin e-mail Agenția pentru IMM, Atragere Investiții, Promovare Export (AIMMAIPE) cu care a încheiat acordul de finanțare cu privire la solicitarea de a suspenda clauzele contractuale, pe perioada stării de urgență.
• Să solicite online pe site-ul www.prevenire.gov.ro, în perioada imediat următoare, unul dintre tipurile de Certificat de Situație de Urgență -Tip 1 (albastru) sau Tip 2 (galben), emise de către MEEMA.
Cum pot beneficiarii programelor naționale suspenda obligațiile contractuale pe perioada stării de urgență ?
Obligațiile contractuale pot fi suspendate pe perioada stării de urgență, de catre beneficiarii programelor naționale care au închis sau redus activitatea, la cerere, urmând următorii pași
• transmiterea unei notificări prin e-mail către Agenția pentru IMM, Atragere Investiții, Promovare Export (AIMMAIPE) cu care a încheiat acordul de finanțare cu privire solicitarea de a suspenda clauzele contractuale, fără a aștepta răspuns de la instituție.
• solicitarea online pe site-ul www.prevenire.gov.ro, în perioada următoare, unul dintre tipurile de Certificat de Situație de Urgență -Tip 1 (albastru) sau Tip 2 (galben), emise de către MEEMA, conform Ordinului Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 791/2020 – certificatul se va prezenta ulterior reprezentanților AIMMAIPE la vizitele de monitorizare sau se folosi în această perioadă în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități de creditare, măsuri de sprijin, ori în relațiile comerciale : amânarea la plată pentru serviciile de utilități, invocarea de forță majoră.
Pot beneficia de somaj tehnic dacă sunt beneficiar al programelor naționale?
Da! Șomajul tehnic va fi obținut în urma depunerii, de către angajator, prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.
Certificatele de Situație de Urgență NU mai sunt necesare pentru obținerea șomajului tehnic pentru salariații angajatorilor care își reduc sau își întrerup activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de SARS-CoV-2
Când se vor încheia actele adiționale pentru contractele derulate în cadrul programelor naționale ?
Actele adiționale se vor încheia dupa finalizarea stării de urgență.
Se va prelungi temenul de depunere a decontului pentru beneficiarii SUN 2018?
MEEMA are în vedere solicitările beneficiarilor de prelungire a termenului de decont și va acționa în acest sens în perioda următoare, urmand să fie comunicată decizia adoptată.
Cum rămâne cu firmele ce au deschis activitatea în perioada decembrie 2019 - februarie 2020 și nu pot justifica o scădere de 25% a veniturilor?
Aceste societăți pot opta pentru certificat de tip TIP 1 (albastru) - destinat solicitanților care cer acordarea pentru că au întreruperea totală sau parțială a activității ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate.
Nu sunt interesat de CSU, dar mă interesează informații despre șomajul tehnic.
În acest caz vă recomandăm să analizați informația publică existentă pe www.anofm.ro și să adresați întrebările dumneavoastră direct la numerele de telefon indicate pe site.
Nu sunt interesat de CSU, dar mă interesează informații despre ajutorul de stat gestionat de catre Ministerul Muncii.
În acest caz vă recomandăm să analizați informația publică existentă pe www.mmanpis.ro și să adresați întrebările dumneavoastră direct la numerele de telefon indicate în site.
MEEMA
Ordinele MEEMA 791/2020 si 803/2020
OUG nr. 29/20202, OUG nr. 33/2020 si 37/2020.
Ce face Certificatul de Situație de Urgență (CSU):
Prin certificatul pentru situații de urgență se constată diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020 sau întreruperea parțială sau totală a activității ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență decretate (art. 3, OUG nr. 33/2020).
De ce sunt două tipuri de CSU:
Pentru că sunt două situații de fapt care pot afecta operatorii economici - cea în care li se diminuează veniturile sau încasările cu minimum 25% în luna martie 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie și cea în care aceștia sunt obligați de deciziile autorităților să-și întrerupă activitatea parțial sau total. Pe scurt, pentru că unii operatori nu mai pot funcționa deloc sau funcționează parțial, iar alții funcționează normal, dar au venituri sau încasări diminuate.
Cine poate solicita un CSU:
a) orice operator economic care intră sub incidența stării de urgență, conform deciziilor autorităților competente, întrerupându-și total sau parțial activitatea ca urmare a efectelor acestor măsuri, pentru certificatul de tip 1 (albastru)
sau
b) operatorii economici care, în urma instituirii stării de urgență au înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% în raport cu media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020, pentru certificatul de tip 2 (galben).
Ce trebuie să știu despre semnătură în procesul de obținere a CSU:
Declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care solicitantul își asumă că toate informațiile furnizate în vederea obținerii certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare va fi semnată de către reprezentantul legal. Dacă reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, acesta poate sema olograf, urmând ca toate documentele ce urmează a fi încărcate în platforma http://prevenire.gov.ro (inclusiv declarația pe propria răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens. Adică un operator economic care vrea CSU, dar nu are semnătură electronică, îl poate împuternici pe contabilul societății să semneze electronic documentele! (declarația pe propria răspundere are un câmp destinat împuternicirii!).
De unde pot obține CSU:
Certificatele de Situate de Urgență vor fi solicitate și eliberate, exclusiv online, prin aplicația ce va putea fi accesată din platforma http://prevenire.gov.ro.
Trebuie să plătesc ceva pentru eliberarea CSU?
Nu! CSU se eliberează gratuit, exclusiv online, prin platforma http://prevenire.gov.ro. Orice persoană care pretinde bani pentru eliberarea CSU sau care pretinde că poate să elibereze CSU în alt mod decât prin platforma http://prevenire.gov.ro sau care pretinde că poate să “facă rost” de CSU în alb sau care susține că are “relații” care să ducă la obținerea unui CSU trebuie reclamat la Poliție, pentru că săvârșește o escrocherie!
CSU se eliberează gratuit, prin mijloace electronice, are număr unic de înregistrare, nu se poate obține în alb și nu presupune niciun fel de interacțiune umană.
De unde se descarcă declarația pe proprie răspundere necesară pentru obținerea CSU: Declarația pe propria răspundere se va putea descărca din aplicația dedicată, ce va fi accesibilă pe platforma http://prevenire.gov.ro.
Declarația pe proprie răspundere este diferită în funcție de tipul de certificatului de urgență? Nu. În Declarația pe propria răspundere aveți o opțiune, pe care trebuie să o bifați pentru a preciza ce fel de CSU doriți.
Persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale, care nu se încadrează pentru șomaj tehnic, pot beneficia de CSU?
Orice operator economic a cărui activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2, a înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020 sau este închis poate solicita CSU.
Agențiile de turism, cod CAEN 7912, 7911, ce tip de certificat pot solicita?
Dacă le sunt afectate încasările/veniturile – pot solicita CSU tip 2 (galben). Daca sunt afectate ca urmare a efectelor deciziilor autorităților - pot solicita CSU de tip 1(albastru).
Am obținut CSU. Ce pot face cu el?
- amânarea la plată pentru serviciile de utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare, pe durata stării de urgență, de către întreprinderile mici și mijlocii care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente (art. X, alin. 1, OUG nr. 29/2020);
- invocarea clauzelor de forţă majoră în contractele în derulare, altele decât cele prevăzute mai sus, încheiate de întreprinderile mici sau mijlocii, cu precizarea că poate fi invocată forța majoră împotriva acestora numai după încercarea, dovedită cu înscrisuri comunicate între părți prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea în considerare a condițiilor excepționale generate de starea de urgență (art. X, alin. 3, OUG nr. 29/2020) actiune valabila doar pentru IMM-uri;
- suspendarea rambursării ratelor de credit (art. 6, OUG 37/2020).
În contractele mele este o clauză despre forța majoră. Ce este cu acest concept de forță majoră? Art. X din OUG nr.29/2020 prevede la Alineaul (2) că: “Prin derogare de la alte dispoziții legale, în contractele în derulare, altele decât cele prevăzute la alin. (1) - contracte pentru serviciile de utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și contractele de închiriere pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare - încheiate de întreprinderile mici sau mijlocii prevăzute la alin. (1), poate fi invocată forța majoră împotriva acestora numai după încercarea, dovedită cu înscrisuri comunicate între părți prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea în considerare a condițiilor excepționale generate de starea de urgență.
Tot Art. X din OUG nr.29/2020 prevede la Alineaul (3) că: “Se prezumă a constitui caz de forță majoră, în sensul prezentei ordonanțe de urgență, împrejurarea imprevizibilă, absolut invincibilă și inevitabilă la care se referă art. 1.351 alin. (2) din Codul civil, care rezultă dintr-o acțiune a autorităților în aplicarea măsurilor impuse de prevenirea și combaterea pandemiei determinate de infecția cu coronavirusul COVID-19, care a afectat activitatea întreprinderii mici și mijlocii, afectare atestată prin certificatul de situație de urgență. Prezumția poate fi răsturnată de partea interesată prin orice mijloc de probă. Caracterul imprevizibil se raportează la momentul nașterii raportului juridic afectat. Nu vor fi imprevizibile măsurile luate de autorități în conformitate cu actul normativ care a instituit starea de urgență”.
Cum rămâne cu programele derulate de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pe perioada stării de urgență?
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri derulează următoarele Programe:
• Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii “Start-up Nation – România. • Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă.
• Programul naţional multianual de microindustrializare.
În conformitate cu ordinul Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 803, pe toată perioada stării de urgență:
➢ Se suspendă termenele instituite contractual referitoare la obligațiile de păstrare a locurilor de muncă, la cerere;
➢ Administratorul programului nu întreprinde niciun demers pentru recuperarea ajutorului de minimis acordat, pe motivul obligației de a păstra locurile de muncă, sub rezerva de a monitoriza acest indicator după încetarea stării de urgență;
➢ Contractul/acordul de finanțare se poate modifica, în condițiile dispozițiilor cuprinse în acesta și în limitele legii, prin act adițional semnat de ambele părți, cu semnătură electronică;
➢ Aceste dispoziții NU POT conduce la exonerarea de răspundere a beneficiarilor care nu și-au îndeplinit obligațiile până la data decretării stării de urgență.
Ordinul Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 803/26.03.2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 256/27.03.2020 dă posibilitatea beneficiarilor afectați de măsurile instituite de Ordonanțele militare să beneficieze, pe perioada stării de urgență, de prevederile OUG 29/2020 și OUG 30/2020, cu modificările și completările ulterioare, fără a se dispune rezilierea contractului de finanțare și recuperarea ajutorului de minimis acordat, pentru aceste motive.
Pentru a beneficia de aceste măsuri societățile aflate în perioada de implementare/ monitorizare a contractelor de finanțare trebuie să parcurgă următorii pași:
• Să notifice prin e-mail Agenția pentru IMM, Atragere Investiții, Promovare Export (AIMMAIPE) cu care a încheiat acordul de finanțare cu privire la solicitarea de a suspenda clauzele contractuale, pe perioada stării de urgență.
• Să solicite online pe site-ul www.prevenire.gov.ro, în perioada imediat următoare, unul dintre tipurile de Certificat de Situație de Urgență -Tip 1 (albastru) sau Tip 2 (galben), emise de către MEEMA.
Cum pot beneficiarii programelor naționale suspenda obligațiile contractuale pe perioada stării de urgență ?
Obligațiile contractuale pot fi suspendate pe perioada stării de urgență, de catre beneficiarii programelor naționale care au închis sau redus activitatea, la cerere, urmând următorii pași
• transmiterea unei notificări prin e-mail către Agenția pentru IMM, Atragere Investiții, Promovare Export (AIMMAIPE) cu care a încheiat acordul de finanțare cu privire solicitarea de a suspenda clauzele contractuale, fără a aștepta răspuns de la instituție.
• solicitarea online pe site-ul www.prevenire.gov.ro, în perioada următoare, unul dintre tipurile de Certificat de Situație de Urgență -Tip 1 (albastru) sau Tip 2 (galben), emise de către MEEMA, conform Ordinului Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 791/2020 – certificatul se va prezenta ulterior reprezentanților AIMMAIPE la vizitele de monitorizare sau se folosi în această perioadă în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități de creditare, măsuri de sprijin, ori în relațiile comerciale : amânarea la plată pentru serviciile de utilități, invocarea de forță majoră.
Pot beneficia de somaj tehnic dacă sunt beneficiar al programelor naționale?
Da! Șomajul tehnic va fi obținut în urma depunerii, de către angajator, prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.
Certificatele de Situație de Urgență NU mai sunt necesare pentru obținerea șomajului tehnic pentru salariații angajatorilor care își reduc sau își întrerup activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de SARS-CoV-2
Când se vor încheia actele adiționale pentru contractele derulate în cadrul programelor naționale ?
Actele adiționale se vor încheia dupa finalizarea stării de urgență.
Se va prelungi temenul de depunere a decontului pentru beneficiarii SUN 2018?
MEEMA are în vedere solicitările beneficiarilor de prelungire a termenului de decont și va acționa în acest sens în perioda următoare, urmand să fie comunicată decizia adoptată.
Cum rămâne cu firmele ce au deschis activitatea în perioada decembrie 2019 - februarie 2020 și nu pot justifica o scădere de 25% a veniturilor?
Aceste societăți pot opta pentru certificat de tip TIP 1 (albastru) - destinat solicitanților care cer acordarea pentru că au întreruperea totală sau parțială a activității ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate.
Nu sunt interesat de CSU, dar mă interesează informații despre șomajul tehnic.
În acest caz vă recomandăm să analizați informația publică existentă pe www.anofm.ro și să adresați întrebările dumneavoastră direct la numerele de telefon indicate pe site.
Nu sunt interesat de CSU, dar mă interesează informații despre ajutorul de stat gestionat de catre Ministerul Muncii.
În acest caz vă recomandăm să analizați informația publică existentă pe www.mmanpis.ro și să adresați întrebările dumneavoastră direct la numerele de telefon indicate în site.
MEEMA
Comentarii
Trimiteți un comentariu