CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

Raportul dintre contabilitatea financiară şi contabilitatea de gestiune

 Schimbările economico–sociale care au avut loc în ţara noastră au generat modificări importante şi în domeniul financiar–contabil, acesta fiind într-un proces continuu de armonizare cu Directiva a IV – a a Comunităţii Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate.
  Potrivit Regulamentului de aplicare a Legii contabilităţii nr. 82/1991 – punctul 27 – , unităţile patrimoniale trebuie să organizeze contabilitatea de gestiune.
Obiectivele contabilitatii de gestiune
Contabilitatea de gestiune se organizează de către fiecare unitate patrimonială în funcţie de specificul activităţii şi necesităţile proprii, având ca obiective principale următoarele: calcularea costurilor; stabilirea rezultatelor şi a rentabilităţii produselor, lucrărilor şi serviciilor executate; întocmirea bugetului de venituri şi cheltuieli pe feluri de activităţi, urmărirea şi controlul executării acestora în scopul cunoaşterii rezultatelor şi furnizării datelor necesare fundamentării deciziilor privind gestiunea unităţii patrimoniale şi altele.
  Contabilitatea de gestiune concură la furnizarea informaţiilor necesare conducerii (managerilor) unităţii, în executarea unui control eficient asupra activităţii acesteia, despre implicaţiile şi consecinţele economice ale deciziilor, respectiv de a sugera alte căi de acţiune, respectiv în activitatea de previziune şi de determinare a gradului de incertitudine (riscul).
            Astfel că, în etapa actuală, aşa cum prevede Regulamentul de aplicare a Legii contabilităţii, sfera contabilităţii de gestiune se circumscrie la înregistrarea operaţiilor privind colectarea şi repartizarea cheltuielilor pe destinaţii, respectiv pe activităţi, secţii, faze de fabricaţie etc., decontarea producţiei, precum şi calculul costului de producţie al produselor fabricate, lucrărilor executate şi serviciilor prestate inclusiv al producţiei în curs.
Modul de organizare a contabilităţii de gestiune este la latitudinea fiecărei unităţi patrimoniale, în funcţie de specificul activităţii şi necesităţile proprii ale acesteia. În acest sens, pe lângă conturile de cheltuieli pe destinaţii şi de calculaţie a costurilor, pot fi utilizate conturi de venituri şi rezultate analitice corespunzătoare în funcţie de opţiunea fiecărei unităţi patrimoniale.
           
Legătura dintre contabilitatea financiară şi de gestiune vizează obiectivul fundamental: urmărirea şi controlul condiţiilor interne de producţie prin sistemul costurilor, care necesită o dublă grupare a cheltuielilor:
a)      pe de o parte, după natura economico–financiară a cheltuielilor, structura folosită în contabilitatea financiară într-o formă normată, standardizată;
b)      pe de altă parte, după destinaţia cheltuielilor, structura utilizată în contabilitatea de gestiune, nestandardizată, în funcţie de necesitatea de informaţie şi specificul activităţii desfăşurate


Din structura cheltuielilor potrivit naturii lor, folosită în contabilitatea financiară, doar cheltuielile de exploatare, adică cele ocazionate de consumarea (exploatarea) factorilor de producţie (capital, natură, muncă, informaţie) sunt preluate, analizate, grupate şi înregistrate în contabilitatea de gestiune în vederea calculării costului de producţie (care în etapa actuală este indicatorul de bază ce decurge din sfera contabilităţii de gestiune – punctul 105 din Regulamentul de aplicare a Legii contabilităţii).

Ce este Costul de productie

Costul de producţie reprezintă totalitatea cheltuielilor de producţie efectuate de o unitate pentru obţinerea şi desfacerea producţiei sale într-o anumită perioadă de gestiune. În costul de producţie se mai pot include şi dobânzile aferente împrumuturilor, la unităţile cu ciclu lung de fabricaţie.

Contabilitatea financiară ia în considerare regulile ce asigură o evaluare a elementelor unui patrimoniu, ţinând seama de preţurile de piaţă. De aceea, doar produsele manufacturiere pot fi reflectate în contabilitate la nivelul costului de producţie calculat (după United Kingdom Statement of Standard Accounting Practice – SSAP9 ). De aceea, contabilitatea clasifică şi grupează costurile în două mari categorii, şi anume, costuri de producţie şi costuri ale perioadei.
  • Costurile de producţie sunt acele costuri care se pot identifica în preţurile de vânzare ale produselor şi serviciilor obţinute de întreprindere în scopul revânzării. În întreprinderile producătoare de bunuri şi lucrări aceste costuri sunt ataşate producţiei şi sunt incluse în valoarea producţiei de bunuri finite şi în valoarea producţiei neterminate până la data vânzării acestora. Apoi, acestea sunt înregistrate drept cheltuieli şi comparate cu veniturile obţinute din vânzare pentru calculul profitului.
  • Costurile perioadei sunt costurile ce nu pot fi incluse în costul producţiei, de aceea, aceste costuri se recunosc în contabilitate în perioada în care se fac. Costurile perioadei se referă în general la costurile legate de consumurile sectorului administrativ şi conform Standardelor Internaţionale de Contabilitate se suportă din profitul contabil.


Cum se determina costul de productie

 Potrivit reglementărilor contabile armonizate cu Directiva a IV – a a CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate costul de producţie este determinat prin adăugarea, la costul de achiziţie al materiilor prime şi consumabilelor utilizate, a costurilor înregistrate de întreprindere, care sunt direct atribuite producerii acelui bun. În plus, costul de producţie mai poate cuprinde:
1)      o pondere rezonabilă din costurile înregistrate de întreprindere care sunt numai indirect atribuite producerii acelui bun, dar numai în măsura în care ele se referă la perioada de producţie;
2)      în cazul activelor cu ciclu lung de producţie, dobânda la capitalul împrumutat pentru finanţarea producerii acelui bun, în măsura în care acesta se acumulează în raport de perioada de producţie.

 Înregistrarea corespunzătoare a cheltuielilor de exploatare şi stabilirea corectă a costului producţiei obţinute necesită o structurare a cheltuielilor de producţie după anumite criterii.
Din punct de vedere al destinaţiei, cheltuielile după natura lor, reflectate în contabilitatea financiară se structurează astfel:
  • Cheltuieli directe, care cuprind materii prime şi materiale directe, salarii directe, contribuţii privind asigurările şi protecţia socială şi alte cheltuieli directe;
  • Cheltuieli indirecte de producţie, denumite şi cheltuieli comune ale secţiei, care cuprind cheltuieli cu întreţinerea şi funcţionarea utilajelor şi cheltuielile generale ale secţiei;
  • Cheltuieli de desfacere, care sunt generate de vânzarea produselor fabricate;
  • Cheltuieli generale de administraţie, care cuprind consumurile generate de administrarea şi conducerea unităţii în totalitatea ei.

Clasificarea cheltuielilor potrivit destinaţiei stă la baza organizării contabilităţii de gestiune şi calculului costului unitar al produselor, lucrărilor şi serviciilor, comenzilor, etc.

Cheltuielile directe plus cheltuielile indirecte de producţie, repartizate raţional asupra produselor fabricate, lucrărilor executate şi serviciilor prestate, formează costul de producţie al acestora.
            Dacă la costul de producţie se adaugă cheltuielile generale de administraţie şi cheltuielile de desfacere, se obţine costul complet al producţiei.
            De reţinut că, în general, cheltuielile generale de administraţie şi cheltuielile de desfacere nu se includ în costul de producţie, în afară de cazul când condiţiile specifice de exploatare justifică luarea lor în considerare.


DETERMINAREA  COSTULUI UNITAR DE PRODUCTIE

Pentru determinarea costului de productie recomandam metoda COSTULUI STANDARD

Conceptul de bază al acestei metode constă în stabilirea cu anticipaţie a costurilor directe de producţie (materiale, manoperă), care sunt denumite standarde şi a costurilor indirecte (costuri comune ale secţiilor, costurile generale ale întreprinderii şi cheltuielile de desfacere) denumite bugete de costuri. Acestea formează etaloanele de măsură şi de comparaţie cu costurile efective de producţie.
Structura tipică a unui cost total de producţie calculat după metoda costurilor standard, cuprinde de regula, trei articole principale de calculaţie şi anume:
  • materiale ;
  • manopera;
  • costuri de regie.

   Costul standard este un cost prestabilit  care acţionează atât ca etalon de măsură şi comparaţie a costului efectiv realizat de întreprindere, cât şi ca instrument de orientare şi precizare a condiţiilor în care trebuie să se desfăşoare producţia. Prin măsurarea obiectivă a costului producţiei, costul standard este un cost normal, corespunzător condiţiilor de desfăşurare a unei activităţi economice.
            Ceea ce caracterizează în principal, această metodă este faptul că standardele, care, aşa cum s-a arătat, sunt costuri antecalculate, sunt considerate costuri normale de producţie. Astfel, calculaţia costurilor se reduce la o singură calculaţie şi anume la calculaţia costurilor standard, care constituie bază de stabilire a preţurilor de vânzare, nemaifiind necesară calculaţia costului efectiv al produselor. Diferenţele ce apar în plus sau în minus dintre cheltuielile efective şi cele standard sunt considerate abateri de la condiţiile normale de fabricaţie. Ele afectează direct  rezultatele finale ale întreprinderii din perioada respectivă.
Aplicarea acestei metode presupune parcurgerea următoarelor etape :
1.     Calculul costurilor standard pe produs;
2.     Organizarea sistemului de calcul şi evidenţă a abaterilor de la costurile standard;
3.     Urmărirea costurilor de producţie potrivit cerinţelor metodei standard cost.

Diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului.

COSTUL UNITAR DE PRODUCTIE
Productia obtinuta poate fi inregistrata initial la un COST STANDARD, stabilit pe baza cheltuielilor de productie din luna anterioara.
In baza RAPORTULUI DE PRODUCTIE, se va obtine COSTUL EFECTIV pe unitatea de produs (kg) si se vor inregistra diferentele de pret in contabilitate,
Astfel  soldul final al stocului de produse finite insumat cu soldul final al diferentelor de pret va reflecta la sfarsitul fiecarei perioade (de ex. luna), costul real al productiei obtinute.
Pentru a obtine costul unitar de productie standard, in prima faza trebuie sa plecam de la procesul tehnologic (reteta de fabricatie) care trebuie sa fie intocmita de persoane cu pregatire tehnica in domeniu, separat pe fiecare produs fabricat.
In functie de reteta se va stabili cantitatea materialelor necesare si costul acestora prin utilizarea preturilor de achizitie din Notele de receptie, pentru fiecare tip de produs fabricat.
Se va intocmi astfel FISA COSTURILOR STANDARD PENTRU MATERIALE

In faza a doua trebuie stabilit costul cu manopera.
Costul cu manopera standard se obtine pe baza normelor de timp (ora/minut etc).
Procesul tehnologic intocmit de un specialist in domeniu  ne spune care este timpul necesar pentru producerea retetei (ore), separat pentru fiecare produs fabricat, si numarul de operatii necesare. Se va stabili norma de timp pe fiecare operatie.
Timpii astfel stabiliti se inscriu in documentatia tehnica.
Tarifele de salarizare se stabilesc prin inmultirea timpilor de lucru cu salariul personalului direct implicat in procesul tehnologic de fabricatie, din perioada anterioara (luna,an,ani anteriori,etc). De aceea se recomanda ca statul de salarii sa fie totalizat separat pt personalul direct implicat in procesul tehnologic de fabricatie si pentru TESA.

Se va intocmi: FISA DE COST STANDARD PENTRU MANOPERA, separat pentru fiecare produs fabricat.

Insumand cele doua costuri obtinem costul standard direct pe unitatea de produs (kg).
La acesta se adauga cheltuielile indirecte de regie: cheltuieli comune de fabricatie si cheltuieli generale, care se repartizeaza procentual pe baza unui coeficient K. (de regula acestea se repartizeaza pe baza costurilor bugetate anual, buget care se calculeaza pe baza cheltuielilor din perioadele anterioare)
Coeficientul K poate fi obtinut in functie de numarul orelor necesare realizarii produsului, cantitatea de materie prima prelucrata sau alte criterii in functie de care se poate exprima activitatea locului de costuri.


EXEMPLU
Societatea Beta SRL fabrica un tip de produs: produsul A. In raportul de prezentare a proceului tehnologic s-a specificat ca pentru fabricarea produsului A sunt necesare 2 materii prime: M1 si M2. Operatiile tehnologice de fabricatie specificate in raport sunt: O1 si O2
S-a prevazut ca in anul N se vor realiza 100 kg din produsul A, valoarea totala a acestuia fiind de 30.000 lei. (stabilita pe baza costului efectiv al productiei din perioada anterioara).

Pe baza bugetului intocmit la inceputul anului s-a stabilit ca, cheltuielile de regie indirecte de repartizat sunt in valoare totala de 5800 lei. (Stabilite pe baza cheltuielilor de regie din perioada anterioara)

k = 5800/30000 x100 = 19,33%

Pentru un lot de 100 kg de produs cheltuielile de regie vor fi 19,33%.

FISA COST STANDARD
DENUMIRE PRODUS: A
Denumire material  Productia  (kg) materiale consumate (kg/buc) pret materiale Lei cost unitar de productie (Lei/kg) Cost total de productie
M1 100 1.5 10 15 1500
M2 100 0.1 20 2 200
TOTAL MATERIALE 1700
Denumire operatie de productie Productia  (kg) Norma de timp  (ore) Tarif Lei/ora  Cheltuieli manopera (kg) Cost total de productie
O1 100 1.2 4 4.8 480
O2 100 2.4 3 7.2 720
TOTAL MANOPERA 1200
TOTAL CHELTUIELI DIRECTE 2900
Cheltuieli indirecte de regie pe lot 1121.14
TOTAL CHELTUIELIDE PRODUCTIE 5221.14
COST UNITAR STANDARD 52.21



Nu uitati sa dati Like paginii noastre de Facebook!
Când aveți nevoie de soluții pentru orice problemă contabila sau fiscala, (indiferent că este vorba de o întrebare punctuală, de reflectarea unor înregistrări contabile, de un tratament fiscal ori monografie contabilă pe o speță anume) vă putem oferi sprijin, contactându-ne prin intermediul acestui formular sau prin e-mail la adresa: studio.contabilita@yahoo.com



Trimite-ti intrebarea cu prezentarea cat mai detaliata a spetei. Tariful va fi stabilit in functie de complexitate si de timpul necesar formularii raspunsului, dar nu poate fi mai mic de 35 euro.

Clientii din portofoliul nostru beneficiaza de consultanta gratuita, daca speta propusa este direct legata de activitatea care face obiectul contractului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ANAF: Programul sesiunilor de indrumare a contribuabililor in luna iulie 2018

INCADRAREA ENTITATILOR IN: MICROENTITATI, ENTITATI MICI SAU ENTITATI MIJLOCII SI MARI