Declaratia 390 a fost modificata Oficial

In MOf nr 217 din 17 martie 2020, a fost publicat OPANAF 705/2020 pentru aprobarea modelului şi conţinutului Declaratiei 390 prin care a fost introdusa o noua sectiune specifica regimului de „stocuri la dispozitia clientului”.

       In urma OG 6/2020 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, publicata in MOf nr 72 din 31 ianuarie 2020, s-au introdus prevederi noi cu privire la acest regim. Pe scurt:

  • s-a introdus obligația atât pentru furnizor, cât și pentru cumpărător de a ține un registru al bunurilor transferate în cadrul regimului de stocuri la dispoziția clientului, în vederea asigurării monitorizării adecvate de către administrațiile fiscale;
  • s-a introdus obligația ca în Declarația recapitulativă 390 a furnizorului să fie menționată identitatea cumpărătorilor cărora le vor fi livrate ulterior bunurile expediate în cadrul regimului pentru stocuri la dispoziția clientului.

     Dupa cum stim cu totii, Declarația recapitulativă 390 se întocmește pentru fiecare lună calendaristică în care ia naștere exigibilitatea TVA pentru operațiunile intracomunitare „clasice”.
     De acum incolo, se va intocmi si pentru fiecare lună calendaristică în care sunt expediate sau transportate bunuri în cadrul regimului de stocuri la dispoziția clientului.
     Astfel, fiecare entitate înscrie în Declarația recapitulativă 390 informații cu privire la codul de TVA al persoanelor impozabile cărora le sunt destinate bunurile expediate sau transportate în cadrul regimului de stocuri la dispoziția clientului și cu privire la orice modificare a informațiilor furnizate.

Litera A.
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, potrivit art. 316 sau 317 din Codul fiscal, înscriu în această secțiune informații privind codul de TVA al persoanelor impozabile cărora le sunt destinate bunurile expediate sau transportate în cadrul regimului de stocuri la dispoziția clientului.

Litera B.
Se înscriu în această secțiune date cu privire la modificarea informațiilor completate la litera A a Declarației recapitulative 390 pentru perioada de declarare sau a declarației depuse pentru perioade anterioare de declarare. De exemplu, modificări ale informațiilor furnizate pot apărea atunci când:

  • persoana impozabilă care ar fi trebuit să achiziționeze bunurile este înlocuită cu o altă persoană impozabilă; sau
  • bunurile sunt returnate în România, fără ca furnizorul să fi transferat dreptul de a dispune de bunuri către altă persoană impozabilă.
În situația în care, în cursul aceleiași perioade de raportare intervin mai multe modificări pentru care există obligația de declarare, toate acestea se înscriu pe rânduri diferite.
Coloana „Motivul modificării” - se completează prin înscrierea cifrei corespunzătoare situației care generează modificarea datelor declarate inițial, după cum urmează:

  • 1 = retur bunuri;       
  • 2 = înlocuire client.

 

MODIFICARI PE SCURT prin OG 6/2020:
  • se considera că în momentul expedierii sau transportului bunurilor către depozitul situat într-un alt stat membru nu are loc o livrare intracomunitară în statul membru de plecare a bunurilor, respectiv o achiziție intracomunitară în statul membru în care sosesc bunurile în stoc;
  • se considera că numai în momentul în care are loc transferul dreptului de a dispune de bunuri către cumpărător are loc o livrare intracomunitară scutită în statul membru de plecare a bunurilor și o achiziție intracomunitară impozabilă în statul membru în care se află stocul de bunuri. Astfel, se evita situația în care furnizorul trebuie să fie înregistrat în fiecare stat membru în care a expediat/transportat bunuri în cadrul regimului de stocuri la dispoziția clientului;

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

ANAF: Programul sesiunilor de indrumare a contribuabililor in luna iulie 2018

INCADRAREA ENTITATILOR IN: MICROENTITATI, ENTITATI MICI SAU ENTITATI MIJLOCII SI MARI