1 IUNIE ZIUA COPILULUI - BENEFICII CARE SE POT ACORDA



1 IUNIE – Ziua Copilului – ce beneficii se pot acorda salariatilor

Nimeni nu știe exact de cât timp se sărbătorește Ziua Copilului pe data de 1 iunie, în România. 
Se știe însă că pentru prima dată 1 iunie a devenit Ziua Copilului în anul 1925, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, la Geneva. Atunci mai multe țări au adoptat conceptul de Ziua Copilului, însă unele țări au decis ca aceasta să nu fie sărbătorită în 1 iunie, ci într-o ltă zi. 

 Ziua Copilului a fost proclamată pentru a sărbători copilăria și a aminti adulților că cei mici trebuie protejați și lăsați să se bucure de inocență. Totodată, ziua este dedicată și adulților care vor să retrăiască experiența copilăriei, aducându-și aminte de zilele fără griji.
    Există o teorie care spune că data de 1 iunie a fost aleasă după ce un consul chinez a adunat la un loc mulți copii orfani pentru a sărbători Festivalul Dragonului (care picase în acel an în data de 1 iunie). Acest eveniment leagă 1 iunie și de comunism, în unele state fiind considerată o sărbătoare comunistă. 

 În România, copiii sărbătoresc Ziua Copilului participând la activități distractive, concursuri cu premii și desene pe asfalt. Fiindcă sunt sărbătoriți, cei mici se bucură și de multe cadouri atât din partea părinților, cât și a altor membri ai familiei. 
Cu ocazia zilei de 1 IUNIE legislatia din Romania permite acordarea unui caou in bani sau in natura, neimpozabil si scutit de orice alte taxe in limita sumei de 150 lei pentru fiecare salariat si pentru fiecare copil minor al salariatului.
Daca se doreste acordarea unei sume mai mari, acest lucru nu este interzis, insa trebuie avut in vedere faptul ca indiferent daca se acorda bani sau un cadou in natura, valoarea care depaseste suma de 150 lei/copil minor trebuie considerata venit de natura salariala si se vor retine toate taxele aferente.
In privinta impozitului pe venit, art. 76 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal prevede ca NU sunt venituri impozabile: Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei.
În sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal limita de 150 lei se aplică separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevăzute, pentru fiecare angajat și pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar și în cazul în care părinții lucrează la același angajator. Partea care depășește limita de 150 lei reprezintă venit impozabil din salarii.  

In ce priveste contributiile sociale, art. 142 din Codul fiscal prevede ca NU se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale: Cadourile în bani și în natură oferite de angajatori angajaților, cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile în bani și în natură oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei.

Bibliografie:
Legea 227/2015- Codul fiscal actualizat la 21.05.2018



Simona Popovici
Expert Contabil CECCAR Timis


Nu uitati sa dati Like paginii noastre de Facebook!

Când aveți nevoie de soluții pentru orice problemă contabila sau fiscala, (indiferent că este vorba de o întrebare punctuală, de reflectarea unor înregistrări contabile, de un tratament fiscal ori monografie contabilă pe o speță anume) vă putem oferi sprijin, contactându-ne prin e-mail la adresa: studio.contabilita@yahoo.com, sau prin intermediul formularului de contact de pe blog.

Trimite-ti intrebarea cu prezentarea cat mai detaliata a spetei. Tariful va fi stabilit in functie de complexitate si de timpul necesar formularii raspunsului


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

Fisele fiscale in 2013. Tot ce trebuie sa stii despre declaratia pe care o depui de acum in locul lor

PRINCIPALELE MODIFICĂRI ADUSE ORDONANȚEI DE URGENȚĂ NR.111/2010 PRIVIND CONCEDIUL ȘI INDEMNIZAȚIA LUNARĂ PENTRU CREȘTEREA COPIILOR.