ORDONANȚA DE URGENȚĂ PRIVIND MODIFICAREA CODULUI FISCAL


declar12
Ordonanța de urgență nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, adoptată de Guvern în data de 8 noiembrie, a fost publicată vineri 10 noiembrie în Monitorul Oficial.

Promovarea acestui act normativ este determinată în principal de necesitatea implementării măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în programul de guvernare, a elaborării Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și a Legii bugetului de stat pentru anul 2018, a asigurării predictibilității cadrului fiscal aplicabil pentru anul 2018 pentru mediul de afaceri și a introducerii unor măsuri de consolidare a încasărilor din domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor și TVA.

Ordonanța de urgenta va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.

Această ordonanță aduce noutăți importante și în ceea ce privește impozitul pe venit, reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora de la angajatori la angajați.  

Impozitul pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru veniturile obținute de; salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor şi cabinete individuale (ex. avocați, medici, notari), chirii, dobânzi, arendă, premii, activități agricole, investiții și venituri din alte surse. Dividendele vor fi impozitate în continuare la nivelul de 5%.

Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%.

Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat.

Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale, vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.

Totodata ordonanta prevede că din cele 9 contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar 3, respectiv:
  
       Contribuția pentru pensie (CAS 25%) – plătită pentru salariat;  
       Contribuția pentru sănătate (CASS 10%) – plătită pentru salariat;
       Contribuția asiguratoare pentru muncă (2,25%) – suportată de angajator.

Menționăm că CAS și CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajați, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, pentru care CAS și CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuțiilor sociale aferente salariului minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din luna în care contractul a fost activ.

Pensionarii, şomerii, persoanele aflate în concedii pentru creşterea copiilor, persoanele care obţin ajutoare sociale şi alte categorii de persoane aflate sub protecţia sau în custodia statului vor fi asigurate în sistemul public de sănătate, fără plata contribuţiei, dacă nu realizează venituri pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate

De asemenea Ordonanța de urgență modifică deducerea personală, acordată pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, după cum urmează:

       pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere – 510 lei;
       pentru contribuabilii care au o persoana în întreținere – 670 lei;
       pentru contribuabilii care au doua persoane în întreținere – 830 lei;
       pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere – 990 lei;
       pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere – 1.310 lei;

De la 1951 la 3600 lei limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv.

Pentru salariații care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

În concluzie dacă angajatorii nu vor majora salariile brute ale salariaților, salariul net al angajaților va scădea, dar în acelați timp va scădea și costul salarial al angajatorului.
 
Prin urmare, pentru a nu se diminua salariul net al angajaților,  angajatorii trebuie să mărească salariul brut al acestora, fară a se majora costul total salarial, prin întocmirea unor acte adiționale la contractele individuale de muncă.

ATENȚIE! În cazul firmelor de IT, care au salariați scutiți de impozit (ex. programatorii și salariații IT), menținerea aceluiași salariu net pe care angajații îl obțin în prezent este posibilă doar prin creșterea costului salarial total, implicit a contribuțiilor pe care angajatorii trebuie să le calculeze, rețină și să le plătească lunar către stat.

Pentru exemplificare, vom analiza cazul unui programator care câștigă în prezent 6.000 de lei net. Pentru a-i putea oferi acest salariu, angajatorul are, în prezent, un cost total salarial (incluzând contribuțiile sociale datorate de angajat și angajator) de 8.838 de lei:

Salariul brut în 2017
7.185 lei
Salariul net
6.000 lei
Contribuții angajat
1.185 lei
Contribuții angajator
1.653 lei
Total cost salarial
8.838 lei

Astfel, după cum se poate observa în tabelul de mai sus, pentru a-i putea plăti un salariu net de 6.000 de lei, angajatorul reține și plătește contribuții totale de 2.838 de lei (contribuțiile datorate în prezent atât de angajat, cât și de către angajator), ceea ce înseamnă un cost total salarial de 8.838 de lei.

După intrarea în vigoare a ordonanței de urgență privind transferul contribuțiilor sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) de la angajator în sarcina exclusivă a angajatului, costul total salarial va crește la 3.439 de lei, pentru același salariu net de 6.000  de lei:

Salariul brut în 2018
9.230 lei
Salariul net
6.000 lei
Contribuții angajat
3.231 lei
Contribuții angajator
   208 lei
Total cost salarial
9.438 lei

Prin urmare, transferul contribuțiilor sociale pentru CAS și CASS la angajat va face ca o firmă care realizează programe software pentru clienții săi să aibă costuri totale mai mari cu 600 lei decât în prezent.

În cazul în care angajatorul doreste sa păstreaze aceleași costuri salariale totale pe care le are în prezent, se va înregistra un tranfer al costurilor suplimentare de la angajator la angajat, astfel că, în această ipoteză, salariatul va obține un câștig net de doar 5.619 lei, în scădere de la 6.000 de lei în prezent:

În ce priveste persoanele care desfășoară activități independente (medici, avocați, notari, jurnaliști, scriitori, artiști etc.), aceștia nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități. Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.

În domeniul impozitării societăților, ordonața de urgență revizuiește sistemul de impunere a microintreprinderilor, astfel încât vor fi impozitate cu 1% pe veniturile realizate și IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro și care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit. 

De asemenea, se elimină condiția privind realizarea de venituri din consultanță și management. Menționăm că în prezent, firmele care obțin venituri din consultanță și management pot plăti impozit pe veniturile microintreprinderilor, dacă aceste venituri nu depășesc 20% din veniturile totale.


Bibliografie:
 
Ordonanța de urgență nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.

Rămânem la dispoziție pentru orice clarificări suplimentare.
Simona Popovici – Expert Contabil  CECCAR Timis

Tel: 0741982457
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de Facebook!
Când aveți nevoie de soluții pentru orice problemă contabila sau fiscala, (indiferent că este vorba de o întrebare punctuală, de reflectarea unor înregistrări contabile, de un tratament fiscal ori monografie contabilă pe o speță anume) vă putem oferi sprijin, contactându-ne prin intermediul acestui formular sau prin e-mail la adresa: studio.contabilita@yahoo.com



Trimite-ti intrebarea cu prezentarea cat mai detaliata a spetei. Tariful va fi stabilit in functie de complexitate si de timpul necesar formularii raspunsului

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

Fisele fiscale in 2013. Tot ce trebuie sa stii despre declaratia pe care o depui de acum in locul lor

PRINCIPALELE MODIFICĂRI ADUSE ORDONANȚEI DE URGENȚĂ NR.111/2010 PRIVIND CONCEDIUL ȘI INDEMNIZAȚIA LUNARĂ PENTRU CREȘTEREA COPIILOR.