OBLIGATIA FIRMELOR PRIVIND NEGOCIEREA COLECTIVA PENTRU TRANSFERUL CONTRIBUTIILOR

Ordonanța de urgență nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative prevede, printre altele, obligația angajatorilor de a iniția negocierea colectivă pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Expunerea de motive a guvernului.

Având în vedere că legislaţia naţională obligă la iniţierea negocierii colective doar la angajatorii cu peste 21 de salariaţi, prin prezenta ordonanţă de urgenţă se asigură cadrul normativ necesar pentru stimularea negocierii colective la nivel de unitate pentru toate categoriile de angajatori, indiferent de numărul de salariaţi.

Astfel, pentru aplicarea ultimelor modificări ale Codului fiscal se propune eliminarea restricţiilor în ceea ce priveşte iniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractelor colective de muncă, introducându-se totodată derogări de la termenele şi condiţiile de reprezentativitate prevăzute de actuala reglementare.

În lipsa adoptării prezentului act normativ interesele angajatorilor cu mai puţin de 21 de salariaţi ar fi prejudiciate prin imposibilitatea iniţierii negocierii colective la nivel de unitate, afectând astfel atât drepturile şi obligaţiile angajatorilor, cât şi pe cele ale salariaţilor.

Se creează premisele flexibilizării condiţiilor de reprezentativitate solicitate la negocierea contractelor colective de muncă prin introducerea federaţiilor sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitate şi al confederaţilor reprezentative la nivel naţional, împreună cu reprezentanţi ai salariaţilor.

În considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,

Aceste obligații sunt introduse prin derogare de la Legea dialogului social, iar mai jos puteți observa schimbările și obligațiile noi introduse în Monitorul Oficial OUG nr. 82/2017:
Art. VII. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în unitățile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, inițierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
(2)               Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) si (5) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare.

(3)               în aplicarea prevederilor alin. (1) - (2) și prin derogare de la prevederile art 135 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în unitățile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federație reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanți ai federației sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții salariaților.
(4)               în aplicarea prevederilor alin. (1) - (2) și prin derogare de la prevederile art. 135 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în unitățile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanții salariaților împreună cu un reprezentant al unei federații reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederații sindicale reprezentative la nivel național, la invitația reprezentanților salariaților.

Menționăm că în intervalul 20 noiembrie - 20 decembrie 2017, toți angajatorii sunt obligați să inițieze negocieri colective pentru a pune în aplicare OUG 79/2017 prin care sunt transferate contribuțiile sociale de la angajator la salariat. 



Bibliografie:
 
Ordonanța de urgență nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 902 din 15 noiembrie 2017.

Rămânem la dispoziție pentru orice clarificări suplimentare.
Simona Popovici – Expert Contabil CECCAR Timis

Tel: 0741982457

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de Facebook!

Când aveți nevoie de soluții pentru orice problemă contabila sau fiscala, (indiferent că este vorba de o întrebare punctuală, de reflectarea unor înregistrări contabile, de un tratament fiscal ori monografie contabilă pe o speță anume) vă putem oferi sprijin, contactându-ne prin intermediul acestui formular sau prin e-mail la adresa: studio.contabilita@yahoo.com

Trimite-ti intrebarea cu prezentarea cat mai detaliata a spetei. Tariful va fi stabilit in functie de complexitate si de timpul necesar formularii raspunsului

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

ANAF: Programul sesiunilor de indrumare a contribuabililor in luna iulie 2018

INCADRAREA ENTITATILOR IN: MICROENTITATI, ENTITATI MICI SAU ENTITATI MIJLOCII SI MARI