Legea privind diminuarea risipei alimentare

În Monitorul Oficial al României nr. 934 din 21 noiembrie 2016 a fost publicată Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare

Legea implementează măsuri concrete și ierarhizate de prevenire a risipei alimentare

Legea impune în sarcina tuturor operatorilor economici din sectorul agroalimentar o serie de obligații menite să prevină risipa alimentară. Se stabilește și următoarea ordine de prioritate a măsurilor ce trebuie întreprinse:
  1. Măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe întregul lanţ agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, și ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul hotelier sau al serviciilor alimentare;
  2. Vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei limită de consum. Având în vedere prevederile specifice din cuprinsul Legii cu privire la posibilitatea operatorilor economici de a oferi către asociații, fundații și întreprinderi sociale alimente aflate aproape de data de expirare, contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție / producție, Legea pare să permită vânzările în pierdere;
  3. Transferul alimentelor pentru consumul uman care se află aproape de data expirării, prin donație sau sponsorizare, către anumite entități înregistrate ca atare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor („ANSVSA”). Precizăm că transferul alimentelor către entitățile înregistrate la ANSVSA se va face în baza unui contract de donație sau sponsorizare, conform regimului prevăzut de Codul fiscal în vigoare;
  4. Direcționarea anumitor tipuri de subproduse de origine animală, nedestinate consumului uman, spre consumul animal;
  5. Transformarea în compost a produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal;
  6. Valorificarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal, prin transformarea lor în biogaz;
  7. Direcționarea produselor rămase după parcurgerea măsurilor de mai sus către o unitate autorizată de neutralizare.
Subliniem faptul că operatorii economici din sectorul agroalimentar pot oferi - către asociații, fundații și întreprinderi sociale - alimente aflate aproape de data de expirare, contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție (pentru comercianți) sau din prețul de producție (pentru producători sau procesatori).
Operatorilor înregistrați în registrul ANSVSA care sunt abilitați să primească produse alimentare ca urmare a donațiilor sau sponsorizărilor primite le este interzis să comercializeze în orice mod respectivele produse alimentare primite, indiferent dacă aceștia intenționau să le îndrepte către consumatorul final sau către alți operatori economici.
Pe de altă parte, asociațiile, fundațiile sau întreprinderile sociale care își desfășoară activitatea în domeniul asistenței sociale și care funcționează conform prevederilor legale în vigoare pot comercializa produsele primite cu maximum 25% + TVA din prețul de achiziție (dacă au primit produsele de la comercianți) sau din prețul de producție (dacă au primit produsele de la producători sau procesatori).
Deși Legea nu precizează în mod expres, considerăm că prețul la care asociațiile, fundațiile sau întreprinderile sociale din domeniul asistenței sociale pot comercializa produsele primite (respectiv suma maximă de 25% + TVA din prețul de achiziție / producție) se raportează la prețul la care au preluat aceste produse de la comercianți ori producători (respectiv cel de maximum 3% + TVA din prețul de achiziție / producție).
Atragem atenția asupra faptului că nerespectarea obligațiilor cu privire la măsurile ce trebuie întreprinse pentru prevenirea risipei alimentare (ori a ierarhiei de prioritate instituite prin Lege) constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă contravențională, după cum urmează:
  • între 1.000 și 3.000 lei, pentru microîntreprinderi;
  • între 3.000 și 6.000 lei, pentru întreprinderi mici și mijlocii;
  • între 6.000 și 10.000 lei, pentru întreprinderi mari.
Subliniem că Legea nu stabilește termene ori proceduri stricte în funcție de care operatorii economici din sectorul agroalimentar să abordeze fiecare etapă în parte prevăzută de Lege, însă dat fiind că scopul acestui act normativ este de a se evita risipa alimentară, considerăm că, în lipsa unor direcții precise din partea legiuitorului, operatorii economici vor evalua și se vor organiza de la caz la caz în funcție de proprietățile și caracteristicile fiecărui tip de produse în parte, cu condiția de a evita producerea risipei alimentare.
Pe de altă parte, conceptele neclare la acest moment vor putea fi clarificate în perioada următoare, având în vedere că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are obligația de a elabora norme metodologice pentru aplicarea Legii, în termen de şase luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

De reținut

Legea va intra în vigoare în data de 21 mai 2017, adică în termen de şase luni de la data publicării sale în Monitorul Oficial. Tot până la această dată sunt așteptate și normele metodologice de aplicare a Legii.
[Sursa: Legea nr. 217 din data de 17  noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare, publicată în Monitorul Oficial nr. 934 din data de 17 noiembrie 2016]

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

ANAF: Programul sesiunilor de indrumare a contribuabililor in luna iulie 2018

INCADRAREA ENTITATILOR IN: MICROENTITATI, ENTITATI MICI SAU ENTITATI MIJLOCII SI MARI