NOUA DECLARATIE 394

Noua declaratie 394 reglementata prin ordinul OPANAF nr.3769/2015, a fost modificata de nenumarate ori si inca da adevarate batai de cap contabilului.
Am considerat util sa prezint un rezumat care sper sa fie de folos colegilor de breasla si sa mai aduca putina lumina cu privire la intocmirea acestui formular.

CINE ARE OBLIGATIA INTOCMIRII DECLARATIEI 394?

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre/de la orice persoana. Conform art.266 alin(1) pct 24 din Legea 227/2015  persoană reprezintă o persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă sau o persoană neimpozabilă;

CAND SE DEPUNE DECLARATIA 394 SI CE SE DECLARA?

Conform ultimelor modificari, OPANAF 2328/2016 publicata in MO nr.601/08.08.2016, Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 30 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare. In cazul in care perioada de raportare este luna calendaristica, termenul de depunere pentru luna ianuarie este pana la data de 28, respectiv 29 februarie, dupa caz.
Prevederile prezentului ordin se aplica pentru operatiunile efectuate pe teritoriul national, dupa cum urmeaza:

a) pentru perioada 1 iulie 2016-30 septembrie 2016, numai pentru operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania si se completeaza informatiile din cartusele A-C din anexa nr. 1 de la OPANAF 2264/2016. CARTUSUL A SE REFERA LA DATELE DE IDENTIFICARE ALE CONTRIBUABILULUI, B DATE DE IDENTIFICARE ALE REPREZENTANTUUI FISCAL SI C ESTE REZUMATUL DECLARATIEI:
  • Livrari de bunuri/prestari de servicii respectiv achizitii de bunuri/servicii, cu exceptia celor pentru care s-au emis facturi simplificate. (Adica nu se declara bonurile fiscale pe care a fost specificat RO-ul beneficiarului)
Ca si pana acum se specifica separat livrari/prestari, achizitii pentru care se aplica TAXARE INVERSA

b) incepand cu data de 01 octombrie 2016, declaratia se va completa integral, pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

ANAF: Programul sesiunilor de indrumare a contribuabililor in luna iulie 2018

INCADRAREA ENTITATILOR IN: MICROENTITATI, ENTITATI MICI SAU ENTITATI MIJLOCII SI MARI