PLAFON PLATI/INCASARI IN NUMERAR DIN 9 MAI 2015

Incepand cu 09 mai 2015 a intrat in vigoare Legea 70/2015 care prevede o serie de limite care se aplica tranzactiilor in numerar si care inlocuieste Og.15/1996.
In ceea ce priveste societatile comerciale modificarea consta in introducerea unui plafon de incasari/plati in legatura cu persoanele fizice, precum si pentru tranzactiile in valuta.

Marea noutate, insa,consta in faptul ca incepand cu 09 mai 2015 plafoanele nu sunt valabile doar pentru societatile comerciale ci si pentru persoanele fizice indiferent ca operatiunile au loc intre doua persoane fizice sau intre o societate comerciala si o persoana fizica.

LIMITA ESTE DE 5.000 LEI/ZI/PERSOANA, RESPECTIV 10.000 LEI IN CAZUL MAGAZINELOR DE TIP CASH&CARRY, FARA A SE DEPASI PLAFONUL TOTAL DE 10.000 LEI/ZI.

In ceea ce priveste platile din avansuri spre decontare, acestea pot fi realizate in limita unui plafon zilnic de 5000 lei/zi, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Sunt interzise platile/incasarile fragmentate pentru facturile a caror valoare depaseste 5.000 lei, respectiv 10.000 lei in cazul magazinelor de ip cash7carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prstare de servicii a caror valoare este mai mare de 5000 lei.
Totusi pentru facturile care depasesc 5000 lei se vor putea efectua plati in numerar pana la valoarea de 5000 lei, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin banca.

Exemplu practic:

Entitatea Leader efectueaza in aceeasi zi urmatoarele operatiuni in numerar:

•achita furnizorului SC Alfa SRL suma de 3.000 lei;
•achita catre PFA Ionescu M suma de 4.000 lei;
•acorda unui salariat un avans de trezorerie in suma de 5.000 lei.

Entitatea a respectat prevederile referitoare la operatiunile efectuate in numerar?

NU. Toate aceste operatiuni ar fi trebuit sa se incadreze in plafonul total de plati de 10.000 lei/zi. Entitatea Leader a efectuat plati la nivelul sumei de 12.000 lei, ceea ce inseamna ca va fi sanctionata cu amenda la un eventual control.

Atentie! Toate aceste reguli nu se vor aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care intre firme si persoanele fizice sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate.

In ceea ce priveste platile in numerar efectuate de firme, PFA, II, IF etc. catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari, acestea se vor efectua in limita a 10.000 lei/zi catre o persoana.

Platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei, vor fi interzise.

50.000 de lei, limita pentru incasarile si platile in numerar intre persoane fizice

Pe langa limitele impuse tranzactiilor in numerar efectuate intre firme, PFA, II, IF sau intre firme si persoane fizice, Legea nr. 70/2015 introduce un plafon si pentru operatiunile realizate intre persoane fizice. Aceasta in conditiile in care legislatia in vigoare nu prevede o limita pentru incasarile si platile in numerar realizate de persoanele fizice.

Concret, persoanele fizice vor putea incasa bani in numerar de la alte persoane fizice sau vor putea plati in numerar catre alte persoane fizice, in limita unui plafon de 50.000 lei/tranzactie. Aceast plafon va fi valabile pentru urmatoarele tipuri de tranzactii:

•transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi,
•prestarea de servicii,
•acordarea/restituirea de imprumuturi.
Atentie! Incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 lei, precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 lei vor fi interzise.

Exista totusi si unele EXCEPTII

Noile plafoane nu se aplica pentru urmatoarele operatiuni:
•depunerea de numerar in conturile deschise la banci, inclusiv in automatele de incasari in numerar;


•plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute;

•plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului;

•retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal;

•transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre BNR;

•depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede   De asemenea prevederile cuprinse Legea nr. 70/2015 nu se vor aplica contractelor incheiate inainte de 9 mai.  

CUM VEI FI SANCTIONAT IN CAZUL NERESPECTARII ACESTOR REGULI?

Daca vei depasi plafoanele stabilite pentru plati/incasari in numerar dupa data de 09 mai 2015 vei primi o amenda de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul stabilit de actul normativ pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei, pentru urmatoarele fapte considerate contraventii:

•nerespectarea plafoanelor pentru platile si incasarile fragmentate;
•nerespectarea plafoanelor aferente operatiunilor cu facturi stornate;
•nerespectarea plafoanelor valabile pentru tranzactiile efectuate cu persoane fizice.

De asemenea, va fi interzisa acordarea oricaror avantaje clientilor pentru efectuarea de plati in numerar. Cei care vor incalca aceasta regula vor fi sanctionati cu amenda de la 3.000 la 4.500 lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se va efectua de catre organele Ministerului Finantelor Publice, ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si unitatilor sale subordonate.

Articol scris de:
Expert Contabil Simona Popovici

Daca ai nevoie de consultanta fiscala personalizata trimite cererea la urmatoarea adresa de e-mail: studio.contabilita@yahoo.com sau foloseste formularul de pe blog.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

Fisele fiscale in 2013. Tot ce trebuie sa stii despre declaratia pe care o depui de acum in locul lor

PRINCIPALELE MODIFICĂRI ADUSE ORDONANȚEI DE URGENȚĂ NR.111/2010 PRIVIND CONCEDIUL ȘI INDEMNIZAȚIA LUNARĂ PENTRU CREȘTEREA COPIILOR.