CAT ESTE PLAFONUL PLATILOR IN NUMERAR IN 2015?

Parlamentul a aprobat o noua Lege care urmeaza cat de curand sa fie promulgata de Presedinte si apoi publicata in Monitorul Oficial prin care se introduc noi reguli privind operatiunile de plati/incasari in numerar. Legea va intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Conform Legii aprobate, urmează ca în sfera limitărilor pentru operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar să fie introduse pe lângă persoanele juridice şi:
•persoanele fizice autorizate;
•întreprinderile individuale;
•întreprinderile familiale;
•liber profesioniştii;
•persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent;
•asocierile şi alte entităţi cu sau fară personalitate juridică.
In continutul acestui material, ne vom referi la toate aceste categorii de persoane ca fiind ENTITATI.
Aceste prevederi se vor aplica şi operaţiunilor de încasări şi plăţi în valută efectuate pe teritoriul României. Încadrarea în plafoanele prevăzute se efectuează în funcţie de cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuării operaţiunilor de încasări sau plăţi.

Toate aceste prevederi nu se aplică:
•trezoreriei statului;
•instituţiilor de credit;
•instituţiilor emitente de monedă electronică autorizate de BNR;
•instituţiilor care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de BNR sau autorizate în alt stat membru al UE şi notificate către BNR;
•instituţiilor financiare nebancare (inclusiv casele de amanet); şi
•entităţilor care efectuează operaţiuni de schimb valutar, pentru operaţiunile specific activităţii pentru care acestea au fost autorizate; si
•operatorilor din domeniul jocurilor de noroc.

Plafoanele stabilite pentru încasări/plăţi în numerar
Pot fi efectuate operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:
a.încasări de la entităţi în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/entitate;
b.plăţi către entităţi, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/entitate, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
c.plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare;
d.încasări efectuate de către magazinele de tipul Cash&Carry de la entităţi în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/entitate;
e.plăţi către magazinele de tipul Cash&Carry, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.
La data acordării avansurilor spre decontare, sumele aferente intră în calculul plafonului zilnic mentionat mai sus la literele b) si e).

În cazul entităţilor care au organizate mai multe casierii, plafoanele prevăzute la literele a) si d) se vor urmări pe fiecare casierie în parte. ATENTIE!
Sucursalele şi alte sedii secundare ale persoanelor juridice care au casierie proprie şi/sau cont deschis la o instituţie de credit, aplică în mod corespunzător toate aceste prevederi.

Interzicerea plăţilor/încasărilor fragmentate
Definiţii:
Încasare fragmentată = fracţionarea sumei de încasat în mai multe tranşe, pentru a evita plafonul de încasare în numerar stabilit prin lege;
Plată fragmentată = fracţionarea sumei de plată în mai multe tranşe, pentru a evita plafonul de plată în numerar stabilit prin lege;
Magazin cash and carry = magazin care realizează comerţ cu autoservire pe bază de legitimație de acces (activitatea desfășurată de comercianții care vând mărfuri prin sistemul de autoservire către persoane juridice sau PFA și asociații familiale, înregistrate în baza de date a vânzătorului, în scopul revânzării și/sau prelucrării, precum și al utilizării acestora ca produse consumabile).

Vor fi interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi respectiv de 10.000 lei către magazinele de tipul Cash&Carry. Facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei pot fi achitate către furnizorii de bunuri şi servicii astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, iar suma care depăşeşte acest plafon poate fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

De asemenea, vor fi interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei în cazul magazinelor de tipul Cash&Carry.
In plus, va fi interzisă fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei in cazul Cash&Carry.

În cazul entităţilor, pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate şi/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul magazinelor de tipul Cash&Carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 5.000 lei, respectiv, 10.000 lei în numerar, iar sumele care depăşesc aceste plafoane pot fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

Persoane fizice - restricţii
Operaţiunile de încasari în numerar efectuate de entităţi de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/persoană. Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană în numerar pentru aceste tranzactii cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea operatiunilor cu valoare mai mare de 10.000 lei.
Aceste prevederi nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condiţiile în care sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate, conform legii.

Operaţiunile de plăţi în numerar efectuate de entităţi către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei/persoană. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.
Entitatile pot transfera sume din contul lor în contul persoanelor fizice, în baza documentelor justificative legale prezentate de plătitori.

În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice şi, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 lei, iar sumele care depăşesc acest plafon pot fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar. În cazul în care, la data restituirii, persoanele fizice declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar, restituirea se poate face integral în numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituita.

ATENTIE! Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de BNR sau autorizate în alt stat membru al UE şi notificate către BNR, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

Excepţii de la limitarea încasărilor/plăţilor în numerar
Plafoanele limită prevăzute mai sus nu se aplică de catre entitati pentru următoarele operaţiuni:
a.depunerile de numerar în conturile deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de BNR, inclusiv în automatele de încasări în numerar;
b.achitarea în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului statului;
c.retragerile de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de BNR pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice, altele decât cele reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări;
d.plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute, efectuate în acest sens;
e.transferarea de sume prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de BNR sau autorizate în alt stat membru al UE şi notificate către BNR, potrivit legii;
f.depunerea de numerar în automate ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.

Sancţiuni
Nerespectarea prevederilor de mai sus constituie contravenţie, în condiţiile în care nu reprezintă infracţiune şi se sancţionează cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei.
Este interzisă acordarea oricăror avantaje clienţilor, de către entităţi, pentru efectuarea de plăţi în numerar. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 4.500 lei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se efectuează de către organele MFP, ale ANAF şi unităţilor sale subordonate, conform competenţelor (de exemplu, Directia Generala Antifrauda).

RETINETI:
•noua lege nu se aplica doar persoanelor juridice ci tuturor categoriilor de persoane care desfasoara activitati economice (PFA, II, IF, profesii libere);
•plafoanele se vor aplica şi operaţiunilor de încasări şi plăţi în valută efectuate pe teritoriul României;
•va fi interzisă fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei in cazul Cash&Carry;
•operaţiunile de încasari în numerar efectuate de entităţi de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/persoană;
•operaţiunile de plăţi în numerar efectuate de entităţi către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei/persoană;
•operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie;
•nerespectarea prevederilor de mai sus constituie contravenţie, în condiţiile în care nu reprezintă infracţiune şi se sancţionează cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

ANAF: Programul sesiunilor de indrumare a contribuabililor in luna iulie 2018

INCADRAREA ENTITATILOR IN: MICROENTITATI, ENTITATI MICI SAU ENTITATI MIJLOCII SI MARI