CATEVA PRECIZARI UTILE REFERITOARE LA DECLARATIA 394

Constat ca inca mai exista dubii referitoare la ce trebuia/nu trebuia declarat in formularul 394, dupa emiterea HG nr.84/06.03.2013, motiv pt care simt nevoia sa aduc cateva clarificari.

Conform unor dispozitii ale ANAF, emise la finalul lunii mai 2013, bonurile fiscale de pana la 100 de euro care au imprimat codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului trebuiau declarate in formularul 394.

"Declaratia (394 – n.red.) trebuie sa contina toate facturile care au fost emise/primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si bonurile fiscale cu valoare sub 100 de euro care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate pentru care beneficiarul a solicitat inscrierea codului de inregistrare in scopuri de TVA", arata Fiscul intr-un comunicat transmis presei in mai 2013, publicat si pe pagina de internet a institutiei.

Totusi, anterior acestui anunt, Fiscul a precizat ca bonurile fiscale nu se inscriu in declaratia 394. Concret, la o solicitare a AvocatNet.ro din aprilie 2013, ANAF, prin Biroul Central de Asistenta a Contribuabililor, a explicat ca, in abordarea existenta in momentul respectiv la nivelul autoritatilor fiscale, bonurile fiscale, chiar si daca au codurile de TVA ale beneficiarilor imprimate, nu trebuie raportate in declaratia 394.

Specialistul Fiscului cu care am discutat atunci a precizat ca s-au solicitat clarificari la nivel central referitor la aceasta chestiune, insa singurele informatii primite pana in acel moment stabileau ca atata timp cat contribuabilul are doar bon fiscal, fara factura, acesta nu trebuie declarat in formularul 394, in ciuda faptului ca facturile simplificate trebuie raportate in aceasta declaratie.

"Bonul fiscal este asimilat unei facturi simplificate, insa nu este o factura simplificata", a mai punctat la finalul lunii aprilie reprezentantul de la Asistenta Contribuabili, care a mai spus ca se asteapta noi precizari de la centru in aceasta privinta.

ANAF a revenit la pozitia din aprilie, astfel incat, a emis in prezent un ordin prin care a stabilit ca bonurile nu trebuie raportate, cu precizarea ca aceasta masura se aplica doar pana la 31 decembrie 2014.

  • IN CONCLUZIE:
 In perioada 14 martie 2013-31 iulie 2013 in formularul 394 trebuia sa se declare inclusiv bonurile fiscale pe care s-a specificat CUI-ul cumparatorului. Cine nu a indeplinit aceasta conditie va depune alta declaratie, care tine loc de declaratie rectificativa.
Incepand cu 01 august 2013, nu mai exista obligatia declararii bonurilor fiscale respective, in formularul 394, cu mentiunea ca aceasta reglementare este valabila doar pana la 31 decembrie 2014.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

ANAF: Programul sesiunilor de indrumare a contribuabililor in luna iulie 2018

INCADRAREA ENTITATILOR IN: MICROENTITATI, ENTITATI MICI SAU ENTITATI MIJLOCII SI MARI