Conditii de distribuire a dividendelor


Extrase din legea 31/1990 privind societatile comercialeArt. 67
(1)Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(2)Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se platesc în termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar încheiat. În caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de întârziere, la nivelul dobânzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotarârea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobânda mai mare.
(3)Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.
(4)Dividendele platite contrar dispozitiilor alin. (2) si (3) se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, în împrejurarile existente, trebuiau sa o cunoasca.
(5)Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar prevederilor alin. (2) si (3), se prescrie în termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
(6)Dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, în afara de cazul în care partile au convenit altfel.

Art. 73
(1)Administratorii sunt solidar raspunzatori fata de societate pentru:
b)existenta reala a dividendelor platite;

Art. 111
(1)Adunarea generala ordinara se întruneste cel putin o data pe an, în cel mult 5 luni de la încheierea exercitiului financiar.
(2)În afara de dezbaterea altor probleme înscrise la ordinea de zi, adunarea generala este obligata:
a)sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de consiliul de administratie, respectiv de directorat si de consiliul de supraveghere, de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa fixeze dividendul;

Art. 1172
(1)Situatiile financiare anuale, raportul anual al consiliului de administratie, respectiv raportul directoratului si cel al consiliului de supraveghere, precum si propunerea cu privire la distribuirea de dividende se pun la dispozitia actionarilor la sediul societatii, de la data convocarii adunarii generale. La cerere, actionarilor li se vor elibera copii de pe aceste documente. Sumele percepute pentru eliberarea de copii nu pot depasi costurile administrative implicate de furnizarea acestora.
(2)În cazul în care societatea detine o pagina de internet proprie, convocarea, orice alt punct adaugat pe ordinea de zi la cererea actionarilor, în conformitate cu art. 1171, precum si documentele prevazute la alin. (1) se publica si pe pagina de internet, pentru liberul acces al actionarilor.
(3)Fiecare actionar poate adresa consiliului de administratie, respectiv directoratului, întrebari în scris referitoare la activitatea societatii, înaintea datei de desfasurare a adunarii generale, urmând a i se raspunde în cadrul adunarii. În cazul în care societatea detine o pagina de internet proprie, în lipsa unei dispozitii contrare în actul constitutiv, raspunsul se considera dat daca informatia solicitata este publicata pe pagina de internet a societatii, la sectiunea «întrebari frecvente»

Art. 183 alin. (1)
din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.

Cota de minim 20% din capitalul social care constituie fondul de rezerva se calculeaza prin raportare la capitalul nominal si nu la cel efectiv varsat. Rezerva legala are rolul unei asigurari pentru societate si pentru creditorii ei, pentru acoperirea eventualelor deficite din anii mai putin favorabili societatii. Din punct de vedere al naturii juridice, rezerva legala are aceeasi natura cu cea a capitalului social, fiind o prelungire a acestuia. Formarea sa este obligatorie, dispozitiile art.183 alin.(1) fiind de ordine publica.

Consecintele neconstituirii rezervei legale in conditiile stabilite de art. 183 sunt prevazute la art. 272 din Legea 31/1990 potrivit carora, pentru incalcarea dispozitiilor art.183 se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii.

Potrivit art.181 din Codul penal, introdus prin Legea 6/1973, fapta prevazuta de legea penala nu constituie infractiune atunci cand, datorita atingerii minime pe care o aduce vreuneia dintre valorile aparate de legea penala si tinand seama de continutul ei concret, este in mod vadit lipsita de importanta si nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
La stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului.

Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 22 alin. (1) lit. (a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal coroborat cu prevederile punctului 50 din Titlul II al Normei metodologice de aplicare a acesteia, rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare. Rezerva se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, dupa caz. In cazul in care aceasta este utilizata pentru acoperirea pierderilor sau este distribuita sub orice forma, reconstituirea ulterioara a rezervei nu mai este deductibila la calculul profitului impozabil.

Din punct de vedere contabil, articolul 206 alin. (2) al Reglementarii conforma cu Directiva IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 1752/2005, in vigoare pana la data de 31.12.2009, prevede ca, rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege si din alte surse prevazute de lege.

Aceste prevederi se regasesc si in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP 3055/2009, reglementari ce au intrat in vigoare incepand cu 01 ianuarie 2010, la art. 247 alin. (2) si (3).




Extras din Ordinul 3055/29.10.2009

Active de natura cheltuielilor de constituire
75. - Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de înfiintarea sau
dezvoltarea unei entităti (taxe si alte cheltuieli de înscriere si înmatriculare, cheltuieli
privind emisiunea si vânzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de această
natură, legate de înfiintarea si extinderea activitătii entitătii).
76. - (1) O entitate poate include cheltuielile de constituire la \"Active\", caz în care
poate imobiliza cheltuielile de constituire. În această situatie, cheltuielile de constituire
trebuie amortizate în cadrul unei perioade de maximum cinci ani.
(2) În situatia în care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se
face nicio distribuire din profituri, cu exceptia cazului în care suma rezervelor disponibile
pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egală cu cea a cheltuielilor
neamortizate.
77. - Sumele prezentate în bilant la elementul \"Cheltuieli de constituire\" trebuie
explicate în note.


Alta situatie in care nu se pot distribuii dividende:

"Daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit", mai puncteaza reprezentantul Accace.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

ANAF: Programul sesiunilor de indrumare a contribuabililor in luna iulie 2018

INCADRAREA ENTITATILOR IN: MICROENTITATI, ENTITATI MICI SAU ENTITATI MIJLOCII SI MARI