NOI REGLEMENTARI FISCALE APLICABILE DE LA 1 IANUARIE 2012

BUNURI DE MICA VALOARE ACORDATE GRATUIT

Bunuri de mica valoare acordate in cadrul actiunilor de protocol 

nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu 100 lei;
depasirile aferente unei perioade fiscale, considerate individual, se insumeaza. Astfel daca bunurile acordate gratuit in aceeasi perioada fiscala depaseste 100 lei, se considera ca a avut loc o livrare de bunuri cu plata si se va colecta TVA
exigibilitatea  TVA intervine in ultima zi a perioadei de referinta. Prin urmare autofactura se va emite in ultima zi a perioadei fiscale in care a avut loc depasirea.
Nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata utilizarea bunurilor apartinand unei persoane impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de protocol in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile
Bunurile constatate lipsa din gestiune nu mai sunt considerate livrare de bunuri. Astfel nu se mai face autofactura si nu se colecteaza TVA pentru bunurile gasite lipsa din gestiune, dar se vor face ajustari ale TVA dedusa initial pentru bunuri, altele decat bunurile de capital, lipsa din gestiune.
Ajustarea reprezinta anularea dreptului de deducere a TVA dedusa initial. Se vor evidentia in decontul de TVA aferent perioadei fiscale in care a intervenit lipsa din gestiune.
Nu se considera ca bunurile sunt lipsa din gestiune daca:
exista un proces verbal de constatare a furtului emis de organele de cercetare penala;
hotarare judecatoreasca definitiva

Reguli noi privind facturile simplificate

Pentru valori pana la 100 EUR - se pot emite facturi simplificate de catre orice persoana impozabila fara nici o aprobare.
Pentru valori intre 100 EUR - 400 EUR - se pot emite facturi simplificate de catre orice persoana impozabila (Comitet TVA)
Pentru valori mai mari de 400 EUR este necesara obtinerea aprobarii Comitetului de TVA pentru o ramura de activitate.

Facturare electronica

Reguli de tratare egala a facturii emise pe suport de hartie si cea emisa in format electronic
garantarea autenticitatii originii, integritatii continutului si lizibilitatii unei facturi de la momentul emiterii pana la sfarsitul perioadei de stocare - accent mai mare pe controale de gestiune care stabilesc o pista fiabila de audit intre o factura si o livrare de bunuri/prestare de servicii


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

ANAF: Programul sesiunilor de indrumare a contribuabililor in luna iulie 2018

INCADRAREA ENTITATILOR IN: MICROENTITATI, ENTITATI MICI SAU ENTITATI MIJLOCII SI MARI