Declaratia 399 pt servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune si televiziune

O data cu venirea noului an avem parte si de noutati legislative:
Modificările privind regulile TVA în cadrul Uniunii Europene în ceea ce priveşte furnizarea de servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune si televiziune vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. Începând cu această dată, respectivele servicii furnizate de către o firmă către consumatorul final vor fi taxate în ţara in care consumatorul este stabilit sau are adresa permanentă sau reşedinţa obisnuiţă (numită „Statul Membru de Consum”), indiferent unde este stabilită persoana impozabilă care furnizează serviciile respective (Articolul 58 al Directivei TVA 2008/8/EC din 12 februarie 2008 care modifica Directiva Consiliului 2006/112/EC din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugată).
 In acest sens o nouă schemă specială denumită Mini One Stop Shop (M1SS) a devenit operaţională la 1 ianuarie 2015.Schema are menirea sa sprijine companiile furnizoare de servicii electronice, telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune prin permiterea acestor companii sa se inregistreze,să depună declaraţii şi să plăteasca TVA datorat Statului Membru de Consum prin intermediul portalului web pus la dispoziţie de către Statul Membru de Identificare (statul Membru de Consum).
Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2015 companiile respective nu mai au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA in fiecare stat membru in care datoreaza TVA fiind taxate la rata TVA aplicabila in Statul membru de Consum

Declaratia 399 este o declaratie speciala de TVA prin care persoanele impozabile care presteaza servicii de telecomunicatii, televiziune, radiodifuziune si servicii electronice catre persoane neimpozabile, pot sa declare TVA datorata pentru serviciile respective. Acest regim permite persoanelor impozabile sa evite inregistrarea in scopuri de TVA in fiecare stat membru de consum.


Inregistrarea in sistemul M1SS

Inainte de depunerea formularului 399, persoana impozabila romana trebuie sa se inregistreze in sistem. Inregistrarea se face in baza unui certificat calificat. Inregistrare se poate face pe doua scheme:

Schema UE

Statul Membru de Identificare va fi Statul Membru in care persoana impozabila si-a stabilit activitatea economica. Persoana impozabila este obligata sa-si mentina aceasta decizie in cursul anului respectiv si in urmatorii 2 ani calendaristici.

Persoana impozabila se va identifica in M1SS cu acelasi cod de inregistrare special in scopuri de TVA cu care este identificat in sistemul national de declarare TVA.

Schema non-UE

Persoana impozabila poate alege orice Stat Membru ca Stat Membru de Identificare. Statul Membru va aloca persoanei impozabile un cod de inregistrare special in scopuri de TVA.

Care este procedura pentru depunerea formularului 399?

Pentru declararea TVA de platit, aferent serviciilor prevazute in M1SS si prestate in statele de consum, altele decat Romania, se va utiliza Declaratia speciala de TVA, D399.
1. Datele din declaratia D399 se vor putea completa in doua moduri
a). Incarcandu-le in PDF-ul pus la dispozitie pe pagina web a ANAF.
b). Generand din aplicatii proprii un fisier XML (cu structura, validari si corelatii descrise de fisierul XSD corespunzator) si utilizand soft-ul J pentru atasarea lui la PDF si semnarea acestuia cu certificat digital.

2. Depunerea declaratiei D399 se va putea face electronic, utilizand functionalitatea de „Depunere Declaratii” oferita de M1SS sau urmand procedura standard de depunere declaratii electronice catre ANAF: www.e-guvernare.ro

Care este termenul de depunere a declaratiei 399?

Declaratia 399 se depune trimestrial.

Datele de depunere pentru fiecare dintre trimestre sunt: 20 aprilie, 20 iulie, 20 octombrie si 20 ianuarie. Data limita de depunere a declaratiei nu se modifca, chiar daca aceasta cade sambata, duminica sau intr-o zi de sarbatoare legala.

Unde se plateste TVA-ul declarat prin declaratia 399?

Dupa depunerea declaratiei D399, se descarca recipisa aferenta indexului de incarcare (primit la depunere), de pe pagina https://www.anaf.ro/StareD112/. Aceasta recipisa contine si contul Iban in care se va face plata.

Declaratia 399 se depune si pe 0?

Da, daca intr-un trimestru persoana impozabila romana nu presteaza in UE nici un serviciu care trebuie declarat prin intermediul Mini-ghiseului, atunci declaratia 399 se depune pe 0.

Cum se face facturarea?

Catre persoane fizice UE si persoane juridice UE – fara cod valid TVA factura se face cu TVA (din statul membru UE) – prin aplicatia MiniOneStopShop.

Resurse utile:

Schema M1SS - https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/briefing_schema_m1ss_romana.htm?hc_location=ufi
Ghid M1SS - http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/infotva/Ghid%20M1SSromana.pdf?hc_location=ufi
PDF declaratia 399 - https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/399.html?hc_location=ufi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CALCULATIA COSTULUI-CONTABILITATE DE GESTIUNE-COST STANDARD

ANAF: Programul sesiunilor de indrumare a contribuabililor in luna iulie 2018

INCADRAREA ENTITATILOR IN: MICROENTITATI, ENTITATI MICI SAU ENTITATI MIJLOCII SI MARI